El Bages estrena nova guia local per fer front als maltractaments de les persones grans

Dijous, 17 de juny de 2021

El Bages disposa d’una nova Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. El document s’ha presentat aquest matí al Consell Comarcal del Bages en el marc d’un acte públic que ha servit per donar a conèixer una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans.

 

El Servei d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages ha liderat l’elaboració del document que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i altres ens locals del Bages. Han participat una trentena de professionals i agents de diferents àmbits i ha estat una gran oportunitat per treballar des d’una perspectiva transversal, interdisciplinària i interseccional.

 

Document exhaustiu

La guia defineix la tipologia de maltractaments a les persones grans, les formes i senyals d’alerta i identifica els factors de risc i de protecció davant aquestes situacions. També inclou elements per a la prevenció, l’avaluació i com actuar davant els maltractaments a les persones grans. Finalment, detalla els aspectes jurídics que s’han de tenir en compte pels diferents agents que intervenen i elabora un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori. Es distribuiran més de 80 exemplars en paper de la guia entre diferents recursos de la comarca i també es podrà descarregar a través de la pàgina web del Consell Comarcal del Bages.

 

Representació política

L’acte de presentació de la guia ha comptat amb la participació de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente i Guerrero, la consellera de l’Àrea d’Atenció Social Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Eulàlia Sardà i Bonvenhí, la regidora de l’Ajuntament de Manresa d’Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs i Alsina, i la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa, Rosa Maria Ortega Juncosa. Per part de la Diputació de Barcelona ha intervingut la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Teresa Llorens i Carbonell, que ha excusat l’absència de la diputada i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó..

 

Treball coordinat entre els municipis

La presidenta del Consell Comarcal, Estefania Torrente, ha assenyalat que la situació de pandèmia ha accentuat el maltractament a les persones grans i ha afirmat que aquesta guia “és fonamental per ajudar als municipis i al territori a entendre i atendre millor a les persones vulnerables”. Eulàlia Sardà, consellera de l’Àrea d’Atenció Social Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, ha explicat que, un cop presentat el document, s’iniciarà “la seva implementació i desplegament entre tots els professionals de la comarca”.

 

La coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens i Carbonell, ha donat algunes dades sobre els maltractaments a persones grans a la província de Barcelona: l’any 2019 se’n van donar prop de 400 casos en 43 municipis, un 76% dels quals van afectar a dones, amb una mitjana d’edat de 81 anys. Ha afirmat que l’edatisme darrera del racisme i del masclisme són molt presents a la nostra societat i que el maltractament a les persones grans moltes vegades va associat a situacions de dependència.

 

Han tancat l’acte les regidores d’Acció i Inclusió Social i d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa. Mariona Homs ha assenyalat la importància de que “el model d’intervenció davant d’un cas de maltractament sigui el mateix, independentment del municipi on es produeixi”. Rosa Ortega, per la seva banda, ha celebrat que els maltractaments a les persones grans ja no siguin un tema tabú i ha afirmat que “són una xacra que hem d’eradicar”

 

Un camí llarg

La creació d’un protocol per treballar els maltractaments a les persones grans va començar en el marc del Consell Municipal de la Gent Gran de Manresa, a partir d’una petició expressa del col·lectiu de persones grans que hi són representades. El treball, elaborat per diferents administracions públiques de l’àmbit judicial, sanitari i de serveis socials, juntament amb diferents col·legis professionals, proveïdors de serveis i representants de diferents entitats socials, va fer que l’any 2010 es publiqués el primer protocol comarcal, liderat per l’Ajuntament de Manresa.

 

L’any 2017, des del Consell Comarcal del Bages es va impulsar la campanya Tracta’m Bé al Bages que va fer visible els maltractaments i va promoure el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans. Un any més tard es va elaborar el Pla d’actuació de les persones grans del Bages, una eina que definia les polítiques públiques entre les quals es plantejava la guia presentada aquest matí. El 2019 el Consell Comarcal del Bages va agafar el relleu de l’Ajuntament de Manresa i va començar una revisió del protocol.

 

Implantació i desplegament

Un cop feta la presentació de la guia començarà la implementació i el desplegament del document entre el conjunt de professionals de la comarca que compartiran un mateix enfocament en l’abordatge de les situacions de maltractament o sospita. En paral·lel, es mantindrà el treball per consolidar a la comarca el Servei Especialitzat d’Atenció a la Vellesa (SEAV) del Bages per donar suport especialitzat en aquest sentit.

 

Finalment, en el marc de la jornada del 15 de juny, Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans, el Consell Comarcal del Bages, l’Ajuntament de Manresa i altres ens locals de Catalunya preparen l’edició d’un vídeo divulgatiu amb protagonisme per a les persones grans per conscienciar la ciutadania.

Darrera actualització: 14.01.2022 | 09:40