Sant Mateu

Sant Mateu és el poble que dóna nom al municipi. Situat a la part sud-est del territori a 569 metres d’alçada contempla majestuós tota la comarca del Bages. De fet el seu nom prové de l’antic renom popular Mira-Bages per la seva situació estratègica a la comarca. Limitat al Sud amb el municipi de Fonollosa, al Sud-Est amb Sant Martí de Torroella, a l’Est amb Callús i Súria, al Nord amb Coaner i a l’Oest amb Castelltallat.

La població censada a 1 de gener de 2010, es de 98 habitants, distribuïts entre el Pla de Sant Mateu, 46 habitants, i la resta del disseminat amb 52 habitants.

El Pla de Sant Mateu, com el seu nom indica ocupa la zona plana del municipi, amb voltant de l’Església, el cementiri i l’Ajuntament. Es combinen tradicionals masies, amb cases rurals que tenen activitat agrícola-ramadera. Aquestes cases rurals, s’agrupen en tres o quatre edificacions, al llarg dels tres camins existents al Pla. La majoria de cases d’aquesta zona són de primera residència.

El disseminat està format per multitud de Masies de tipus tradicional, moltes d’elles de segona residència, i algunes en estat de ruïna. Les de primera residència tenen en l’activitat agrícola-ramadera la seva principal font d’ingressos. 

El lloc de Sant Mateu està documentat des del segle X en l'acta de consagració del monestir berguedà de Sant Llorenç prop de Bagà, quan l'any 983 hi figura la dotació de casas, terras et vineas in Sancto Matheo. Així també consta en un rètol a l'església.

En el segle XI, un personatge anomenat 'Guadaldo Sancti Mathei', surt citat en el testament del bisbe de Vic Arnulf, així també Seniofredus Sancti Mathei signa el 1021 en una donació feta per la vescomtessa Engúncia i el seu fill Bremon.

El castell és esmentat per primera vegada l'any 1018.

De l’església de Sant Mateu no consta cap notícia anterior al segle X, encara que les restes que han quedat del primitiu temple demostren la seva existència en aquella etapa.

Fou durant segles, un domini dels senyors de Boixadors, i en l’apartat religiós, del bisbe de Vic i deganat de Manresa.

Llocs d'interès:


Darrera actualització: 20.02.2017 | 13:22
Darrera actualització: 20.02.2017 | 13:22