Valls de Torroella

Valls de Torruella està situada al Nord-Est del municipi de Sant Mateu de Bages, limitant amb els termes de Navàs al Nord, Súria a l’Est, Salo a l’Oest i Coaner al Sud.. És l’únic nucli realment urbà de tot el municipi. Està a una altitud de 314,73 m, i té una superfície de 14 Ha. Està travessada de Nord a Sud, pel riu Cardener, i voltada d’altes serralades.

La població censada a 1 de gener de 2010, és de 365 habitants.

Els primers assentaments a la zona coneguda actualment com Valls de Torruella, es remunten al segle XIII i XIV, amb la Casa Gibergues Vell, cognom dels primers propietaris. La casa Carnisseria, de l’any 1857, i Ca la Pastora, dels anys 1899, on avui hi ha el Casino i el Teatre. Al voltant de l’any 1900, també es va construir Cal Espelta.

Havia estat una antiga colònia tèxtil, creada a l’any 1901, vora les aigües del riu Cardener, en una vall entre l’obaga de la finca Les Cases i la carena d’Horta, per un fill de la nissaga dels Valls.

Els Srs. Valls, fundadors de la Colònia tenien una fàbrica a Vilafruns, que va acabar cremada, i llavors es van unir als seus parents els Palà (que tenien una fàbrica a Palà, situada a dos quilòmetres més amunt del riu Cardener), per fer companyia. A l’any 1900 el Sr. Esteve Valls decideix fundar una nova empresa de filatura i teixits, i a l’any 1901 comencen a funcionar les màquines a Valls de Torruella, posteriorment l’empresa va ser regentada per Manufactures Valls S.A.

Els seus inicis van ser molt difícils a causa de la devastadora riuada del 1907 que ocasionà grans pèrdues. Malgrat tot, la fàbrica ressorgí amb l’empenta dels treballadors i de l’amo, arribant al seu màxim esplendor a la dècada dels setanta quan comptà amb més de 600 treballadors en plantilla.

A partir de l’any 1985, fruit de la crisi del tèxtil que es va estendre per tota la comarca del Bages, Manufacturas Valls S.A, va començar a anar malament i va anar fent reduccions de plantilla, fins que el 15 de maig de 1991 va tancar definitivament les portes, i va fer suspensió de pagaments. L’empresa PICSSA SL, va adquirir l’antiga fàbrica i la resta de terrenys no edificats que hi havia a Valls. PICSSA SL va dividir la fàbrica en naus i les va vendre. Actualment a l’antiga fàbrica es desenvolupen una desena d’activitats industrials de diferents tipus.

Els pisos i els comerços de la colònia, que havien estat construïts pels Valls, ja s’havien anat venent als treballadors que els ocupaven entre els anys 1980 i 1995.

La Colònia Valls es va fundar a banda i banda del Riu Cardener, en dos termes municipals diferents, Navàs i Sant Mateu. En data 1937, els veïns de la Colònia Valls de la banda de Navàs, van iniciar un expedient de segregació del terme municipal de Navàs per agregar-se a Sant Mateu, segregació que va ser aprovada per Decret del Departament de Governació i Assistència social de la Generalitat de Catalunya de data 16 de febrer de 1938, signant-se un acta de delimitació i fitació en data 18 de març de 1938. Malgrat això, la llei de 8 de setembre de 1939 del Govern de Franco, va deixar sense cap mena d’efecte les determinacions acordades pel Parlament i el Govern de Catalunya, i per tant també el Decret que afectava a la segregació de Valls de Torroella.

Atès que una part dels veïns de Valls de Torroella pertanyents a Navàs, sempre havien volgut formar part del municipi de Sant Mateu, en data 6/03/1993, es va fer una Assemblea de Veïns de les Colònies Valls i Palà on es va acordar iniciar els tràmits adients per a la segregació d’aquestes Colònies del municipi de Navàs, per agregar-les a Sant Mateu de Bages. 

Finalment per Decret 44/2000 de 26 de gener, d’alteració dels termes municipals de Navàs i Sant Mateu de Bages, es va annexionar a Sant Mateu la part de Valls de Torroella pertanyent a Navàs, seguint els límits aprovats per Decret de data 18/03/1938. S’aconseguia així la unió dels veïns de 2 termes municipals, que sempre havien estat units en la vida laboral, social, política, educativa i cultural.

Actualment Valls és un petit nucli rural, que gaudeix de tots els serveis, disposa d’Església, Cementiri, Escola, Llar d’infants, Consultori Mèdic, Zona Esportiva i Piscina. 

Darrera actualització: 20.02.2017 | 13:23
Darrera actualització: 20.02.2017 | 13:23