Ermita de Sant Miquel de les Planes

Ermita del segle XIII, d’estructura regular amb dos cossos ( nau i absis ). L’estructura de la nau està reforçada per uns tirants que eviten l’esfondrament de la volta. Del romànic primitiu conserva la part de l’absis ( planta rectangular ) i del presbiteri. La nau de l’absis descansa sobre un rapen, que és l’única ornamentació que s’observa.

Als peus de la nau hi ha una obertura estreta, en forma d’espitllera, per on rep llum la capella.

Està construïda amb carreus molt ben tallats. Al centre de l’absis, hi ha una capelleta amb la imatge de l’arcàngel.

Cal remarcar la importància del portal que data del segle XV, és d’arc de mig punt construït amb dovelles. Està endinsat en la paret del mur i remarcat per un arc que sobresurt.

Va construir-se amb les dovelles originàries romàniques, però més tard va ser restaurat i ara les dovelles no encaixen del tot bé. La seva disposició ha sofert moviments.

L'ermita no és documentada fins el 1361 en una deixa testamentària de Pere de Comallonga, que hi feu un llegat. I a partir del segle XVII tornem a saber de la seva existència per les visites que els bisbes de Vic hi feren. El 1663 el bisbe de Vic va autoritzar la benedicció de la capella reconstruïda per trobar-se anteriorment mig ensorrada.

Un fet a destacar és que vora aquesta església i al lloc anomenat "El Restoble", temps enrera hi havia un fossar de tombes de cista. Actualment aquesta necròpolis s'ha destruït totalment.

Darrera actualització: 14.02.2017 | 13:18